VELIKI KORAK PREMA OPSTANKU

Prva novogodišnja želja Željezničara se ostvarila – na startu nastavka prvenstva nakon dramatične borbe na čakovečkoj Mladosti savladan je splitski Mertojak. Utakmicu velikog preokreta Željo je dobio zaista najminimalnijim mogućim rezultatom u kuglanju – sa raritetnih 4,5-3,5.

Krenulo je šokantno jer su Splićani poveli sa 2-0 i 43 razlike. Pritom ključnu ulogu nije odigrala jedna od glavnih zvijezda, Hrvoje Marinović, već igrač iz sjene. Denis Delić je protiv domaćeg kapetana Predraga Turka čitavo vrijeme bio u prednosti„za prsa“ (453-450 na 90), da bi u finišu iskoristio Turkov „blackout“ od 114 na zadnjoj stazi te uzeo poen na koji je Željo računao te k tome još Dalmatincima stvorio i solidnu zalihu u drvima (593-564). Iako je već spomenuti Marinović bio zicer protiv Franje Gosarića, potonji mu je izuzetno dobro parirao i puhao za vrat ne davši mu da se odlijepi na osjetniju prednost pa je taj duel završio sa 584-570 u korist državnog reprezentativca.

U srednjoj dionici trojica od četvorice nastupajućih postigla su identičnih 578. Ninoslav Mikac (578) priskrbio je Željezničaru prvi poen kad je lakoćom riješio Dragičevića čijih pa je samo 529 čunjeva ujedno otvorilo vrata čakovečkoj momčadi da se izvuče iz zaostatka u drvima. Zoran Jagić je pretežiti dio igre čvrsto držao duel u rukama da bi u zadnjem setu prokockao 17 drva plusa te greškom u samoj završnici (zadnje dvije kugle mu trebalo na punu postavu 7 drva za duel) dopustio Primorcu da devetkom u posljednjem hicu izjednači na po 578 što je značilo podjelu poena i trenutni rezultat od 2,5-1,5 za Mertojak.

Kroz treći blok oba pojedinačna dvoboja su brzo odlučena, svakoj momčadi po jedan pa se znalo da će pobjednika odlučivati ekipni zbroj srušenih čunjeva. U takvoj igri svježi prvak Hrvatske Nikola Muše radio je čudesa (484 na 90) ne bi li osigurao pobjedu svome timu te je sa konačnih 624 stvorio mnogo fore pred nekadašnjim državnim viceprvakom Bojanom Košakom (još jedan igrač na 578). Ključ uspjeha bio je Tomislav Tvarog koji je kao najbolji pojedinac Željezničara sa 586 protiv tragičara Žubrinića (510) još jednom donio razliku u čunjevima koja je značila pobjedu. Zanimljivo, finalna prednost od 36 drva (3454-3418) je upravo prednost koju je Tvarog stvorio samo unutar zadnjeg seta (156-120).

Osim bodova kojima su skočili na željeno osmo mjesto, poziciju koja donosi prvoligaški opstanak i bez dodatnih kvalifikacija, raduje vidjeti rezultatsku kompaktnost momčadi čiji svi igrači su bili unutar dvadesetak drva (od 564 do 586), zatim dobro nošenje s pritiskom „rookie-ja“ Gosarića te nadamo se konačni povratak u formu Košaka uz već naviknutu stabilnost Tvaroga te pouzdanost Mikaca.

Za vikend Željo odlazi ukrstit koplja sa liderom i višegodišnjim uzastopnim prvakom Zaprešićom. Iako su i kugle okrugle, realnost je nešto posve drugo te razliku u kvaliteti između ovih suparnika ne može anulirati nikakvo čudo. Stoga najava kola bez bodovnog učinka nije defetizam već objektivno stanje stvari te „poziv“ da se dojam unatoč neizbježnom porazu oboji pozitivno dobrom partijom.


Željezničar 2 je ponovno razočarao te nikako da prezentira svoj puni potencijal koji vjerujemo da posjeduje. Lider prvenstva Podravka u prvom je dijelu izgubila samo jednu utakmicu, upravo protiv Željezničara 2, a sada su se revanširali sa identičnih 6-2.
Nije Podravka odigrala ništa posebno, čak štoviše prilično loše za vodeću momčad (3137), a onda si možete misliti kakav je tek bio Željo kad im gotovo u niti jednom trenutku nije konkurirao za bodove.

Podravka je krenula s najjačima – Betlehemom (555) i Čižmešijom (542) koji su protiv Bojana Kuzme (522) i Gorana Vrčeka (512) vodili čak i kad su slabo kuglali (na 60 u zbroju 528-510 u korist Podravke), a kada su se u drugoj polovici svojih nastupa još razigrali (285 i 284), Kuzma i Vrček su samo svakom kuglom povećavali minus. Duet Luka, Štrukelj i Hojski, nudio je vjeru u povratak, ali samo na papiru i tako dugo dok nisu kročili na staze. Hojski blago rečeno loš (503), a Štrukelj još i mnogostruko gori (232, zamijenio ga Turk sa 252) pa je Podravka preko Štefića (534) i Šaška (506) osigurala bodove puno prije kraja susreta. Igor Kolarić (535) te kombinacija Matija Vikert (260) i Manuel  Korent (248) uspjeli su tek ublažiti poraz, ali nikako ne i popraviti užasan dojam kraj srušenih mizernih 3064.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.