Godine 1999. KK “Željezničar” Čakovec kao prvi klub na prostorima sjeverozapadne Hrvatske osnovao je svoju drugu (rezervnu) momčad kao natjecateljsku.
Glavna misao vodilja prilikom osnivanja bilo je regrutiranje i kuglačko školovanje mlađih dobnih kategorija, kako bi uz redoviti trening imali priliku i nastupati u službenim utakmicama te tako napredovati i stjecati iskustvo. Također u toj ekipi svoju šansu za igranjem dobili su i pojedinci koji su na zalazu karijere te ne mogu više prezentirati dovoljno  kvalitetne igre koje su potrebne u višim ligama gdje se natječe prva ekipa. Oni su svojom prisutnošću i entuzijazmom vodili i još uvijek vode kadete i juniore te su najzaslužniji za njihov razvoj kao kuglača.Iako postojanje druge momčadi nije nimalo jeftino, a pogotovo u kuglanju gdje se teško dolazi do sponzora i novaca, ulaganja su se s godinama počela isplaćivati. Naravno, ne u konkretnom novčanom obliku, već onome što je još vrednije – novim igračima za popunjavanje vlastitog kadra.  Mada rezultat nikad nije bio u prvom planu, nakon uvodnih sezona, momčad je postajala sve konkurentnija i renomiranim klubovima u sklopu 3. HKL te su čak i oni koji su u početku sa podsmjehom gledali na te klince počeli ih s vremenom respektirati kao ravnopravne ako ne i bolje.Nekoliko godina ekipa je prvenstvo 3.HKL regije sjever završavala u gornjoj polovici ljestvice, a najveći rezultat ostvarila je u sezoni 2006./2007. kada su posve zasluženo osvojili naslov prvaka, a njihov kapetan Andrija Crnčec bio je te sezone najbolji pojedinac lige. Njegovu titulu godinu dana kasnije preuzeo je također izdanak Željezničarove vlastite škole, Bojan Plevnjak. U sezoni pa 2008./2009. momčad je konkurirala za naslov prvaka sve do nekoliko kola prije kraja, da bi na kraju završili kao drugoplasirani, a sezonu kasnije smjestili su se na 5.poziciju.

Druga momčad mjesto je odakle se kretalo u osvajanje mnogih odličja i to na državnom nivou.

1999. kadetska ekipa koju su činili Andrija Crnčec, Nikola Matoša, Siniša Pokrivač i Zoran Vučenik bila je viceprvak države, a Nikola Matoša i Zoran Vučenik osvojili su i broncu na prvenstvu parova.
2004. kadetska ekipa u sastavu Bojan Plevnjak, Igor Maček, Zrinko Maček i Ivica Petković osvaja ekipnu državnu broncu
2005. Bojan Plevnjak državni je viceprvak u kategoriji kadeta.
2007. kadetski par Bojan Plevnjak i Igor Maček srebrni su Hrvatskoj
2008. juniorska ekipa u sastavu Bojan Plevnjak, Igor Maček, Nikola Turk i Luka Štrukelj brončani su u državi
2008. Nikola Turk je pojedinačni viceprvak države u kategoriji kadeta
2009. juniorska ekipa ponavlja uspjeh – Bojan Plevnjak, Igor Maček, Nikola Turk i Luka Štrukelj 3. su u državi
2010. na ekipnom prvenstvu održanom u Čakovcu zauzeli su 5.poziciju, a Bojan Plevnjak je pojedinačno osvojio “drvenu” medalju 4.mjestom na državnom prvenstvu u Rijeci.
Identične rezultate, dva 5. mjesta postižu i mlađi juniori na državnim prevenstvima 2012. i 2013. godine.
2013. par mlađih juniora u sastavu Matija Vikert i Denis Košak su državni prvaci, a uz to Matija Vikert u kombinaciji sa Stanislavom Štrukeljom ima i brončanu medalju sa državnog prvenstva za tandeme.

Uspjesi mladih Željezničara nisu prošli nezapaženo ni od strane izbornika reprezentacije.
Tako je tokom 2006. godine na pripreme bio pozivan Bojan Plevnjak, a Nikola Turk je dvije godine kasnije čak izborio i mjesto u reprezentaciji te bio član ekipe koja je 2008. na svjetskom prvenstvu juniora u Zadru osvojila brončano odličje, dok je dvije godine kasnije Bojan Plevnjak na SP U-23 u Rijeci 2010 s reprezentacijom osvojio 4.mjesto.

Ekipa se s godinama mijenjala, igrači su odlazili, novi su pristizali, ali cilj je ostao isti.
Tako su nažalost s aktivnim kuglanjem prestali Bruno Mesarić, Danijel Košak i Zrinko Maček, a i prije prvih pravih nastupa ekipu su napustili Robert Tkalčec te Filip Kikelj, dok se Mihajlo Žinić vratio u matični KK Dubravčan.

2010. je u klub pristigao iz Varteksa Goran Vrček, 2011. ekipu je na vlastiti zahtjev preuzeo dotadašnji trener prve momčadi, Anđelko Crnčec, punu minutažu tokom sezone dobili su i oni najmlađi – Zvonimir Turk te Matija Vikert, dok je Zvonimir Žinić dao primjer mnogima kako se kapetan momčadi treba odnositi prema ekipi

Novo ime je Stanislav Štrukelj čiji su potencijali izvanredni što je pokazao već u više navrata. Kada i ako talent upari s radom, dobiti ćemo novu zvijezdu.

Sezona 2012./2013. nije u ligaškom smislu protekla prema očekivanjima – tek predzadnje mjesto i čak osam bodova manje nego sezonu prije svakako je neuspjeh. No, ova je ekipa svoj zadatak ispunila kako osvajanjem državnih medalja u mlađim dobnim kategorijama tako i vrlo uspješnim popunjavanjem rupa prve momčadi što se u nekoliko navrata pokazalo i krajnje presudnim. Goran Vrček već je najesen prebačen u najjači sastav, a vitalnu ulogu u osvajanju drugoligaške pozicije viceprvaka imali su Matija Vikert i Denis Košak.

Ni sezona 2013./2014. nije donijela nažalost ligaški iskorak, a k tome se i na državnim prvenstvima mlađih uzrasta ostalo praznih ruku.

Zato je pred sezonu 2014./2015. bilo ozbiljne dileme da li da se ovu drugu momčad uopće ostavi na životu. Unatoč djelomičnom nezadovoljstvu i pristupom i rezultatima, odlučili su omladincima dati još jednu šansu. Trener je pred njih postavio zadatak plasmana među pet momčadi što se iz trenutne perspektive čini mrvicu nerealnim. No, istina je kako je krajnje vrijeme da braća Turk, Vikert, Košak te prezimenjaci Štrukelj postanu momčad te realiziraju svoj talent i mogućnosti koji su se do sada svodili pretežito na bljeskove. S obzirom da je ekipu napustio Goran Vrček, mjesto je u kadru popunila Katarina Rašperger koja bi trebala donijeti dozu iskustva te ujedno biti i svojevrsni mentor svome unuku Manuelu Korentu.

Pred sezonu 2015./2016.klub nitko nije napustio, a pridobili smo hrpu kvalitetnih igrača – stigao je povratnik Goran Vrček povukavši sa sobom još dvojicu Varaždinaca – Luku Hojskog i Igora Kolarića, a pridodan je i Božidar Igrec.
Druga momčad počela je pozitivno šokirajuće – odmah u prvom kolu na gostovanju je pobjeđen kasniji prvak Podravka kojoj je to ujedno bio i jedini domaći poraz tokom sezone. Na jesen je bilo dosta turbulencija, i oscilacija od strane igrača i pomalo čudnih poteza struke pa je pozicija bila na sredini tablice. Međutim u zimskom dijelu ostvareno je deset pobjeda u nizu te je na kraju nakon 2009. godine ponovljena titula viceprvaka treće lige, a Matija Vikert je postao drugi igrač cijelog prvenstva.

Plodonosno je bilo i kroz mlađe dobne kategorije – Matija Vikert pojedinačni je juniorski viceprvak države u sprintu, dok je Igor Kolarić brončani. Zajedno pa su srebrni juniorski tandem Hrvatske. Nacionalnu broncu je u sprintu kod mlađih juniora uzeo nedisciplinirani Stanislav Štrukelj.

stoje: Katarina Rašperger, Nikola Turk, Luka Hojski, Bojan Kuzma, Matija Vikert i Božidar Igrec
čuče: Manuel Korent, Luka Štrukelj (kapetan), Anđelko Crnčec (trener), Goran Vrček i Igor Kolarić
nedostaje:Zvonimir Turk