NEPOTREBAN VJETAR U LEĐA

Iako ih kroz dugogodišnji rivalitet poznaju bolje od svih drugih protivnika u ligi, Željezničari su kod Bjelovara bili najdalje od bilo kakvog pozitivnog rezultata ove sezone na gostovanjima. Bjelovar je odigrao utakmicu pri vrhu svojih mogućnosti i na 3532 čunja ne samo Željezničar već i mnogo jače momčadi nemaju što tražiti. S obzirom da su često igrali na bjelovarskim stazama i Željezničar je prikazao najbolju vanjsku igru ove jeseni, ali njihovih 3398 bilo je daleko od dovoljnoga.

Već na startu Bjelovar je uz 1-1 u poenima odmaknuo na podnošljivih 49 razlike. Kažemo na podnošljivih jer je prema razvoju događaja prijetila i znatno veća dubioza. Iznad vode Željezničare je držao zaista vrhunski nastup Zorana Jagića (614) koji je sve četiri staze odradio krajnje ujednačeno (tri puta po 99 u pune i jednom 97, svaka staza na 150+) te Milinkoviću (582) nije prepustio niti seta. No, još snažniji je u domaćim redovima bio Kasumović (622), a kraj mizerne igre Bojana Košaka, posebice u startu (133+124), to je samo dodatno dolazilo do izražaja te je Željo od početka bio u minusu. Unatoč činjenici da Košak nije mogao povezati dvije dobre kugle, trener Žinić nije ni pomišljao na zamjenu, čuvavši jedinu pričuvu (opet samo jedna aktivna rezerva i to Mikac?!?) za eventualne kasnije potrebe. Košak je u nastavku opravdao iskazano povjerenje (140+144) i koliko toliko popravio rezultat do ipak preniskih 541.

Pitanje pobjednika razriješeno je u srednjoj dionici u kojoj je Bjelovar uzeo oba duela i osim sa 3-1 u poenima poveo i sa nedostižnih 142 drva. Posve je zakazao Predrag Turk (543) koji kroz prve tri staze nije mogao promašiti dur (133+133+129) te se još dobro i izvukao sa završnih 148. Međutim, Šantek (594) se poigrao njime. Velikom razlikom izgubio je i Franjo Gosarić (561) od Željka Košutića (603), ali je taj dvoboj bio znatno interesantniji te se nazirala mini mogućnost za poen. Naime, Gosarić je poveo sa 2-1 u setovima na način da je u trećoj dionici sa zadnje tri kugle oborio 9-9-5, potom je na posljednjoj stazi nakon pet kugli imao 11 viška (31-20), da bi do čišćenja već sve izgubio (89-97), a pošto je čišćenje ionako segment igre u kojem Gosarić taktičko-tehnički drastično zaostaje za ovom razinom natjecanja, potencijalno kompromitirajuću situaciju je Košutić riješio u svoju korist (159-137). Tijekom njihovog finiša dobrano je i zaiskrilo među publikom – Košutić je naime imao još osam kugli do kraja, a na semaforu jedva minuta i pol vremena – navodno je sat „preskočio“ minutu pa su suci odlučili zaustaviti vrijeme Košutiću i dopustiti mu da izbaca sve kugle koje inače zasigurno ne bi stigao. Samo set ranije suci nisu ništa poduzeli kada je Gosarić na satu imao par minuta manje od Košutića i zadnju kuglu bacio sa „zvukom sirene“. Iako je s obzirom na postignute rezultate pobjeda Bjelovara čista k’o suza, ovakvi poguranci (i još niz nepravilnosti) bacaju sjenu te samo potvrđuju praksu unatrag dugog niza godina u kojima su bjelovarski suci u negativnom kontekstu važan faktor susreta.

Zadnji blok utakmice igrao se tek pro forme. Tomislav Tvarog (572) u samoj završnici (143-164) je pao protiv Vokšana (596), dok je Ninoslav Mikac kao rezerva ipak dobio priliku za cijeli nastup te sa 567 donio drugi poen Željezničaru protiv Nikole Košutića (535). Konačni ishod glasio je 6-2 i 134 razlike za Bjelovar.

S obzirom da je Novska ubilježila prvu pobjedu sezone, približili su se čakovečkoj ekipi na samo bod. Prilika za ponovno povećati razdaljinu prema Novskoj te eventualno i za preskočiti drugog konkurenta, Velebit, bit će u subotu kada upravo momčad iz Otočca dolazi na Mladost gdje Željo mora ubirati bodove. Od zanimljivosti izdvojimo da je Zaprešić kod Mertojaka izgubio sa nevjerojatnih 7-1 i gotovo 200 razlike te sada više nema neporaženih u ligi čelo koje je preuzeo još jednom neuvjerljivi Osijek (3339 doma).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.