NAŠI EUROPSKI DANI

U njemačkom gradu Lorschu proteklog je tjedna igran europski NBC kup na kojem su Hrvatsku predstavljali Bjelovar i čakovečki Željezničar. Iako su na put odlazili kao autsajderi kuglači Željezničara su pokazali kako i čisto amaterske ekipe, u konkurenciji „plaćeničkih“ klubova, mogu postignuti zapažene rezultate kad se igra srcem i ljubavlju.

Kvalifikacijski nastupi trajali su od utorka do četvrtka, a kako su dani odmicali Željezničar je na ljestvici 20 sudjelujućih klubova iz 12 zemalja sve više rastao. Prvoga dana nastupila su tri kuglača Željezničara. Prvi je krenuo Luka Požega koji je bio prvo, ali na sreću i zadnje razočarenje na ovom turniru. Nije nikako mogao spojiti više uzastopnih kvalitetnih kugli što mu je na kraju donijelo prosječnih 572 čunjeva, za njegov renome premalo. Nakon njega na staze je izašao kapetan Predrag Turk, iskusni kuglač s mnogo titula pa ga nije obeshrabrio samo prosječan rezultat suigrača. Odigrao je rutinerski, kvalitetno i završio na vrlo dobrih 604 čunja, čime je vratio Željezničar u igru. A kakva je ludnica u kuglani bila tek kad je na stazama nastupao treći kuglač Tomislav Tvarog koji je opet igrao izvanredno, a što je još važnije pun motivacije i borbenosti. Od staze do staze nizao je sjajne rezultate da bi nastup završio sa sjajnih 644 čunja i bio najbolji u tom bloku u kojem je igralo 8 kuglača, na kraju kvalifikacija i u momčadi natjecanja kao šesti kuglač. Sve je to iznad očekivanja visoko diglo akcije Željezničara nakon prvog dana natjecanja. Drugog dana nastupao je samo jedan kuglač, bio je to Josip Filajdić, koji nije posebno blistao, ali je napravio rezultat približno onom koji se od njega očekivao, 582 čunja, a Željezničar smjestio na 9. mjesto, uz samo 30-ak čunjeva zaostatka za četvorkom koja igra final four. U četvrtak je bio odlučujući dan i iako je razlika čunjeva bila mala nitko se nije zanosio da je lako doći do prva 4 mjesta. Tog dana prvi je krenuo Ninoslav Mikac, ali se nikako nije mogao „sporazumjeti“ s kuglanom pa ga je već u 43. hicu zamijenio Franjo Gosarić koji je igrao osjetno bolje od njega tako da je na kraju njihov zajednički rezultat bio 570 čunjeva. I onda je između tri kuglača trebalo odlučiti koji će nastupiti kao zadnji. Odluka je pala na najmlađeg Denisa Košaka, a on je svojim nastupom u potpunosti opravdao povjerenje. Iz seta u set igrao je kao najveći rutiner iako iza sebe ima tek nekoliko prvoligaških utakmica.

Njegovih sjajnih 608 čunjeva značajno je doprinijelo da je Željezničar na kraju natjecanje završio na 8. mjestu, da mu 1 čunj nedostaje za sedmo mjesto, a samo 35 čunjeva za plasman među prva četiri. Time je ostvaren plasman ispred klubova iz Beča, Praga, klubova iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Makedonije, Francuske, … Uz to Željezničar je bio daleko uspješniji od drugog hrvatskog predstavnika Bjelovara koji je završio na 14. mjestu.

Iako je mnogima vjerojatno nepojmljivo uspoređivati ovaj uspjeh Željezničara, najveći u 43 godišnjoj povijesti, s rezultatima u nogometu ovo 8. mjesto jednako je rezultatski rezultatu Dinama u Europa ligi. I jedan i drugi su došli među osam najboljih. I to nam nitko ne može osporiti.

Ovaj nastup iziskivao je dosta organizacijskih poslova, a posebno i financijskih sredstava. Zato posebno zahvaljujemo onima koji su nam vjerovali i pomogli i bez kojih ovaj cijelo tjedni nastup ne bi bio moguć, a to su prije svih MI Vajda svojim proizvodima, Zajednica sportskih udruga Čakovca, Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Međimurska županija i Grad Čakovec.

KONAČNA  TABLICA

 1. SKK Chambtalkegler Raindorf (GER)
 2. Vojvodina Novi Sad (SRB)
 3. TSV Breitengüßbach (GER)
 4. Spartak 024 Subotica (SRB)
 5. KK Proteus (SLO)
 6. BSV Voith St. Polten (AUT)
 7. KK Jihlava (CZE)
 8. KK ŽELJEZNIČAR  (CRO)
 9. KK Ljubelj (SLO)
 10. KK Makpetrol (MKD)
 11. KK Borac Banja Luka (BIH)
 12. KK Slavoj Praha (CZE)
 13. Szentgotthardi VSE (HUN)
 14. KK Bjelovar (CRO)
 15. KK ADA Banja Luka (BIH)
 16. KSV Wien (AUT)
 17. KK Dziewiatka-Amica Wronki (POL)
 18. KK Wrzos Sierakow (POL)
 19. Esperance St. Maurice (FRA)
 20. PINPIN Tallin (EST)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.