NA POSLJEDNJOJ PREPRECI

Vrhunac sezone za kuglače Željezničara stiže nadolazećeg vikenda – po izborenoj tituli prvaka 2.HKL sjever, na putu do cilja u vidu prvoligaškog društva stoje još pobjednici preostalih regionalnih drugih liga širom Hrvatske, a koji će svoje snage odmjeriti na dvodnevnim kvalifikacijama.

Mjesto odigravanja je kuglana „Zagreb“ u Kranjčevićevoj, poznata i kao „Dragaševa“ odnosno „Medveščakova dok su protivnici koji će pokušati čakovečkom Željezničaru prepriječiti ulazak među elitu splitski Mertojak (jug), Karlovac (zapad), Željezničar iz Belišća (istok) te Hrabri iz Zagreba (centar). Sustav natjecanja je da se igra u dva nastupa, dva dana u nizu, svaka momčad s uobičajenih šest igrača, nema duel igre i poena već isključivo na ukupni momčadski rezultat. Dva kluba s najvećim učinkom steći će pravo nastupa u 1.HKL najesen.

Predviđanja su da bi se glavna borba trebala voditi između krajnjeg sjevera i juga, a u istu će se probati uključiti i Karlovac. Prema kuloarskim pričama, zagrebački predstavnik je posve neambiciozan, dok su Slavonci enigma, ali njihovi ligaški prosjeci ne predstavljaju bauk. Mertojak je iznimno mlada ekipa, prosjeka godina debelo ispod 30 što je vrlo rijetko u kuglanju dok izgledom zbog svoje visine više liče na košarkaše. Žubrinić, Čubelić, Primorac i Zoković harali su pred koju godinu u svim kategorijama mlađeg uzrasta i to kako momčadski tako i pojedinačno. Njihova mladost im je s jedne strane prednost  kako zbog razornih kugli tako i fizičke spreme koja bi mogla igrati važnu ulogu na dvodnevnom turniru, ali bi ih eventualno moglo sputati neiskustvo. Po tom pitanju dozu sigurnosti trebao bi im garantirati Milanović koji je u prvom desetljeću trećeg milenija bio neizostavni član tada neprikosnovenog Zadra. Ukoliko će postizati iole približne rezultate kakve su prikazivali na svojem subotnjem treningu na koji smo bacili oko, možemo im lagano natovariti pritisak prvih favorita.

Kao drugi najozbiljniji konkurent našem Želji javlja se Karlovac, ali kod kojeg stoji jedan veliki upitnik. Taj upitnik odnosi se na nastup njihovog daleko najboljeg igrača, makedonskog internacionalca Kostadina Maneva, a koji nastup je upitan zbog suspenzije makedonskog nacionalnog saveza i svih igrača tog sportskog državljanstva od strane krovne svjetske kuglačke organizacije. Suspenzija je startala od 01. travnja (nije šala), a u istom košu se našao i savez BiH koji je u međuvremenu uspio ishoditi ukidanje suspenzije pa ista opcija reguliranja trenutnog stanja postoji i u slučaju Makedonaca. Ukoliko Manev ne bi imao pravo nastupa, Karlovac praktično ispada iz bilo kakvih kombinacija te bi put Željezničaru bio otvoren, no na isto je bolje ne računati kako ne bi došlo do uvijek opasnog efekta opuštanja.

Period od završetka ligaškog dijela sezone Željezničar je marljivo iskoristio za upoznavanje i uigravanje sa zagrebačkom kuglanom na kojoj će se turnir održati. Prvi dojam je da je kuglana iznimno zahtjevna – kako tehnički tako i fizički. Ovaj tehnički dio definitivno bi trebao ići na ruku našim momcima, a odnosi se na potrebu povećane preciznosti kugle jer svaki slabije izvedeni hitac se odmah kažnjava i ono što je bitno – brzina kugle nema odlučujući utjecaj – nema odbijanja i povratnih „gratis“ čunjeva. Pada sve što se pogodi, ali i samo ono što se pogodi – ništa ekstra na poklon. Staze gotovo nikuda „ne vuku“, a svaka tvrđa kugla rezultira probijanjem dura/dama, odnosno izbijanjem pojedinaca umjesto cijele pozicije. S obzirom da se svakih hitac mora izvesti sa stopostotnim angažmanom, kuglana troši i mnogo igračke snage pa bi kod starijih kuglača to moglo izazvati problem tokom drugog, nedjeljnog nastupa. Procjena je da bi ekipni prosjek od 3350 čunjeva po danu trebao biti dostatan za ostvarivanje cilja. Brojka možda djeluje malo, posebice iz perspektive Željezničarovih ligaških rezultata gdje su doma bili stalno iznad 3400, a i u gostima često. No, utakmice poput onih u Novskoj ili Zaboku (tri puta po značajno ispod 3300) i prije svega ona slavljenička u Sisku od još uvijek neshvatljivih 3060 pozivaju na krajnji oprez.

Kako su izgledali Željezničari na zagrebačkim treninzima te kako stići do potrebnih 3350? Pa kao najčvršća karika pokazuje se Zoran Jagić, najbolji igrač lige te kuglač koji je dio karijere upravo kao član Medveščaka na tjednoj bazi trenirao i igrao na stazama koje će sada krojiti poredak. Njegovih u zadnje vrijeme prikazivanih 580-590 bio bi značajan kapital. I drugi najstabilniji igrač nosi isto prezime – Stjepan Jagić bio je u rasponu 545-565. Raduje napredak iz treninga u trening Ninoslava Mikaca (533, 552, 562), dok Bojan Košak još traži način kako stići do mirnih 570 te uglavnom ne iskače izvan 540-550. Predrag Turk ulijevao je sigurnost sa 570 u prvim navratima te se nadamo da se neće ponoviti eksces poput subotnjih 503. Tomislav Tvarog kao standardni član udarne šestorke zadaje najviše glavobolje jer se nikako ne uspijeva aklimatizirati na objekt pa se i s hrpom devetki u čišćenje izvlači na tek 523-530-545. Kao prva alternativa se nameće Luka Štrukelj koji ima i najviše recentnog iskustva s tom kuglanom budući je na nedavnom juniorskom prvenstvu ondje rušio 552 te k tome pridodao treninge na 521, 540, 568 i 527. Bojan Kuzma (558, 520, 546) ostvaruje bolje cifre nego što bi vizualno njegova igra sugerirala te će uskakati ako zagusti.

Zagreb nije daleko, svega sat i kusur vremena lagane vožnje pa se očekuje velika podrška Željezničarovih navijača koji će zazivati ponavljanje vikenda na Plitvicama od pred šest godina kada se njihov klub nalazio na identičnoj misiji. U subotu Željezničari startaju s igrom od 13 sati, dok je nedjeljni početak zakazan za 11h odnosno podne, ovisno o plasmanu prvog dana. Kako bi u narednom broju mogli pisati o ulasku u prvu ligu, dođite, bodrite i pomognite Željezničaru na njegovom putu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.